Doi fondatori mici, un vis mare

Bogdan

Sopon Bogdan-Florin

Sopon Liviu-Marian

„Soponenii au fost mereu îngrijitori de animale.”

Astfel își începea bunica povestea la o cană de lapte cald cu mămăligă proaspăt luată din ceaun și tăiată cu ață, să nu se îngroașe. Încă ținem minte ulițele satului pe care zburdam când eram copii. Ah, și ce priveliște era când soarele se ascundea după pădure și de pe câmp veneau căruțele pline cu fân, după o zi de cules roadele de peste an. Astfel ne puneam la gura sobei din bucătăria mică, admiram jocul focului, și ascultam povești despre satul de altă dată.

blaze-2178749_640

Am trăit să vedem cum calul e acum tractor, cum ulița e acum șoseaua. Am trăit să vedem omenii care pleacă, în căutarea unui trai mai bun, și am trăit să vedem meșteșeguri pierdute în propria familie: tâmplăria, fierăria, pielăria. Și odată cu ele, am simțit cum o parte din copilăria noastră, o parte din cine suntem noi, moare.

Doi „pui de oraș”, cu părinții mutați în capitală, am trăit să vedem cum puținele noastre legături cu natura devin tot mai firave. De aceea, ne-am unit forțele – un adept al meșteșugurilor clasice, Bogdan, și un adept al „meșteșugurilor” moderne, Liviu, în încercarea de a menține vii tradițiile în fața unei ere tehnologice care devorează obiceiurile locale.

Secole de meșteșug ce merită salvate​

Odată cu modernizarea, tradițiile și meșteșugurile noastre se pierd. Am trecut de la ulițe neasfaltate la șosele, de la căruțe, la tractoare. Tehnologia a adus beneficii oamenilor, dar ne-a răpit cultura. Totul e acum fabricat în masă, totul e ieftin, dar fără suflet. Suntem martori ai acestor schimbări; ne-am născut la răscrucea dintre vechi și nou în țară. Știam deci, că dacă nu ne împotrivim rapid curentului, riscăm să pierdem oameni importanți ai societății: meșteșugarii, cei care lucrează manual, cei care pun suflet în ceea ce fac.

Aici, la meșteșugari.com, încercăm să menținem vii tradițiile. Scopul nostru este de a oferi un loc sigur tuturor meșteșugarilor, pentru a-și vinde produsele peste tot în țară și peste hotare. Ne-am săturat de produse ieftine, în masă, care se strică repede. Ne-am săturat de reclame care ne bagă pe gât cel mai nou robot de bucătărie. Vrem din nou produse făcute manual, cu grijă și răbdare. Vrem să promovăm oamenii din țară – oameni care trăiesc din meșteșegurile lor.

Dacă ești aici, și tu cauți calitatea pe care numai un om ți-o poate oferi. Sau tu ești acel om. Aruncă-ți un ochi pe site – suntem siguri că vei găsi ceva care să îți placă.

Credem cu tărie că meșteșugurile pot dăinui în era digitală!